Smażony ryż z kolendrą

    Smażony ryż z kolendrą

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 275 osób

    Pyszny smażony ryż z kurczakiem. Zamiast kurczaka można użyć wieprzowinę, boczek, albo owoce morza - znakomity jest z kalmarami i krewetkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 2 zielone papryczki chilli (lub czuszki), drobno pokrojone
    • 450 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
    • 400 g (2 szklanki) ugotowanego ryżu jaśminowego, ostudzonego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżeczki posiekanej dymki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej w woku lub w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodać chili i kurczaka i smażyć, aż będzie dobrze usmażone.
    2. Do gotowego kurczaka dodać ryż, cukier, sos rybny i sos sojowy. Podsmażać nadal na średnim ogniu, mieszając delikatnie. Gdy ryż dobrze się zagrzeje i równomiernie wymiesza z pozostałymi składnikami, dodać dymkę, bazylię i kolendrę i smażyć jeszcze 1 minutę. Podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis