Czekoladowy tort

    Czekoladowy tort

    1polubienie
    3godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwaga, uwaga! Ci, co są uzależnieni od czekolady - uważajcie!

    1malina1 Lazio, Włochy

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • 5 tabliczek gorzkiej czekolady
    • 350 g cukru pudru
    • 400 g niesolonego masła plus do wysmarowania blachy
    • 6 łyżek mąki
    • 6 dużych jajek, żółtka oddzielone od białek
    • szczypta soli
    • 6 łyżek dżemu malinowego
    • truskawki
    • 2 tabliczki czekolady na polewę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. W kąpieli wodnej rozpuścić 5 tabliczek czekolady z 3 łyżkami wody (jeśli będzie za gęste możecie dodać więcej wody), cukrem i masłem.
    2. Dodać mąkę i żółtka i utrzeć.
    3. Białka wlać do miski ze szczyptą soli i ubić na sztywno.
    4. Dodawać stopniowo łyżkami ubitą pianę do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.
    5. Wlać połowę masy do blachy.
    6. Na patelni (na ogniu) rozpuścić dżem z 3 łyżkami wody.
    7. Na masie w blaszce wlać trochę dżemu.
    8. Wlać pozostałą masę i ułożyć na niej truskawki umyte i podzielone na pół (bez główki).
    9. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec przez 45 min.
    10. Po upieczeniu studzić na kracie przez 15 min.
    11. Rozpuścić pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej.
    12. Polać nią truskawki, a z pozostałego dżemu ułożyć napis.
    13. Następnie włożyć do lodówki na 2 godz.

    Rada

    Smacznego!!! Do polewy polecam czekoladę mleczną z owocami leśnymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis