Grillowany ser halloumi z warzywami

    Grillowany ser halloumi z warzywami

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Halloumi to cypryjski ser o wyrazistym smaku, który idealnie nadaje się do grillowania lub pieczenia. Sałatka z halloumi smakuje naprawdę dobrze. Polecam na lunch.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • ok. 120 g gotowych ugotowanych buraków
    • 1 pomarańcza
    • 1,5 łyżeczki białego octu winnego
    • 250 g sera halloumi
    • garść roszponki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Buraki pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć.
    2. W dużej misce delikatnie wymieszać buraki z pomarańczą, sokiem z pomarańczy (który z niej wyciekł podczas dzielenia na cząstki) i octem.
    3. Ser oprószyć pieprzem z obydwu stron. Rozgrzać patelnię grillową na dużym ogniu i smażyć ser po kilka minut, aż się ładnie przyrumieni i będzie sprężysty w dotyku (w środku zacznie się topić).
    4. Na talerzu ułożyć roszponkę, na nią wyłożyć buraki z pomarańczą, a na wierzchu ułożyć ser.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis