Zupa z pieczonych szparagów

    Zupa z pieczonych szparagów

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szparagi są najpierw pieczone pod grillem w piekarniku, dzięki czemu zupa ma trochę inny smak od zwykłej szparagowej. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g zielonych szparagów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 400 ml wody
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • kubeczek śmietany lub creme fraiche do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill (górna grzałka).
    2. Szparagi umyć, osuszyć i odkroić zgrubiałe końce. W razie potrzeby obrać. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i skropić połową oliwy, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Rozłożyć równomiernie, aby nie leżały jeden na drugim.
    3. Piec przez 5-10 minut, w międzyczasie mieszając, aby się przypiekły również z drugiej strony. Szparagi mają być miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Mogą się lekko przyrumienić, ale nie spalić.
    4. W garnku na zupę rozgrzać resztę oliwy, dodać cebulę i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zmiękną.
    5. Upieczone szparagi wystudzić i pokroić na kawałki długości 2,5 cm.
    6. Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i zmniejszyć ogień na bardzo mały. Smażyć przez 5 minut, często mieszając. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając, a następnie dodać wodę i 3/4 szparagów.
    7. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
    8. Zmiksować zupę na gładko (najlepiej partiami). Do zmiksowanej zupy dodać resztę szparagów, szczypiorek i tymianek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    9. Nalewać w talerze i dekorować kleksem ze śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis