Zupa z zielonego groszku ze szparagami

    Zupa z zielonego groszku ze szparagami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zielona zupa-krem z zielonych szparagów i groszku, z boczkiem i kozim serem. Można użyć mrożonego groszku.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    • 12 łodyżek zielonych szparagów
    • 100 g boczku w plastrach (lub bekonu)
    • miękki ser kozi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Groszek zalać wodą i gotować 3 minuty od momentu wrzenia.
    2. Szparagi usmażyć na patelni grillowej. Boczek też usmażyć na suchej patelni (najlepiej grillowej) na chrupko.
    3. Ugotowany groszek rozgnieść na puree w wodzie, w której się gotował. Dodać posiekany boczek i wymieszać. Nalać do talerzy.
    4. Szparagi można pokroić na mniejsze części, jeszcze gorące ułożyć na zupie, a na wierzchu położyć ser, aby się nieco rozpuścił.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis