Smażony makaron po chińsku

    Smażony makaron po chińsku

    23polubienia
    40min.


    Zrobione przez 109 osób

    Jest to szybkie, łatwe i pyszne danie, które wszyscy polubią. Dla urozmaicenia można dodać ugotowane, pokrojone w kostkę mięso wieprzowe lub z kurczaka, kiełki fasoli, pokrojone migdały lub jakiekolwiek ulubione warzywo.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 opakowania (po 80 g) zupek chińskich z makaronem
    • 3 jajka
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 4 posiekane dymki
    • 1 mała starta marchewka
    • 1/2 szklanki zielonego groszku
    • 1/4 szklanki czerwonej papryki, drobno pokrojonej
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżka sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ugotować makaron z chińskich zupek według instrukcji na opakowaniu, ale bez użycia pakietu smakowego. Odcedzić i odstawić.
    2. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na małej patelni. Rozbełtać w misce jajka, a następnie wlać na gorący olej i smażyć mieszając, aż będą równomiernie usmażone. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3. W oddzielnej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Podsmażyć dymkę, aż zmięknie, przełożyć do innego naczynia i odstawić. Rozgrzać znów łyżeczkę oleju w tej samej patelni i podsmażyć tym razem marchew, następnie w taki sam sposób groszek, potem paprykę i za każdym razem odstawić usmażony składnik na bok.
    4. W oddzielnej patelni lub w woku połączyć 2 łyżki oleju sezamowego z 1 łyżką oleju roślinnego i obsmażyć w tym na średnim ogniu makaron, przewracając go i mieszając cały czas od 3 do 5 minut. Skropić makaron sosem sojowym, olejem sezamowym i - jeśli ma się ochotę - posypać zawartością pakietów smakowych z zupek i dobrze wymieszać. Dodać warzywa i kontynuować smażenie, często przewracając makaron i mieszając, przez kolejne 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    pyyyycha i naprawdę wygląda jak orientalna potrawa - 31 sie 2014

    autor:
    0

    Danie bardzo smaczne i mężowi też smakowało. Dodałam przyprawy z saszetek z zupek chińskich, warzywa prowansalskie mrożone, olej sezamowy, sos sojowy i troche pieprzu cayene. Wyszło wyśmienicie i zrobiłam wszystko w ok 15 min. Polecam. - 21 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis