Zupa z łodyg szparagów

    Zupa z łodyg szparagów

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ta zupa to świetny sposób na wykorzystanie grubych łodyg białych szparagów, które mogą być łykowate. Główki ugotujmy przez kilka minut w wodzie z solą i cukrem i dodajmy do sałatki lub podajmy jako dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • 2 średnie cebule, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 400 g łodyg białych szparagów, obranych
    • 500 m bulionu (drobiowego lub warzywnego)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W rondlu rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę i smażyć ok. 7 minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek, lekko podsmażyć i zdjąć rondel z ognia.
    2. W osobnym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucić szparagi i gotować przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
    3. Do blendera wrzucić połowę ugotowanych szparagów, dodać 150 ml bulionu i połowę podsmażonej cebuli. Zmiksować, a następnie przecedzić przez sito do dużej miski. (Pozbywamy się w ten sposób łyka.)
    4. Zmiksować i przecedzić pozostałe szparagi, bulion i cebulę.
    5. Przecedzoną zupę wlać do garnka i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Można podawać z kleksem ze śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis