Zupa szparagowa z pędami groszku

    Zupa szparagowa z pędami groszku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pędy groszku to po prostu łodyżki i listki młodego groszku. Możecie je hodować w ogródku albo na balkonie, a później zajadać się strączkami. Pędy groszku dla niektórych smakują jak szparagi, albo jak sam młody groszek z łupinką. Spróbujcie ich koniecznie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1-2 duże ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
    • 600 ml bulionu drobiowego
    • olej
    • 1 pęczek zielonych szparagów, posiekanych
    • 2 laski selera naciowego, posiekane
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 duża garść świeżych ziół (mięta, szałwia)
    • 1 pęczek pędów groszku
    • 1 pęczek szpinaku
    • 3 łyżeczki creme fraiche (lub śmietany do zup)
    • śmietana do podania
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ziemniaki ugotować i odcedzić. Przełożyć do garnka na zupę, i zalać bulionem (muszą być przykryte).
    2. Na patelni rozgrzać nieco oleju, dodać szparagi, seler, cebulę i zioła. Smażyć na średnim ogniu przez 5-10 minut.
    3. Szpinak i pędy groszku umyć i osuszyć. Dodać do ziemniaków i bulionu. Dodać też warzywa z patelni i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
    4. Zmiksować zupę w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Podawać z kleksem ze śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis