Makaron z ricottą i pomidorkami koktajlowymi

    Makaron z ricottą i pomidorkami koktajlowymi

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis, idealny na lato, na szybki obiad lub lunch. Można go też przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub do parku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu penne (rurki)
    • 300 g świeżego serka ricotta
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
    2. W czasie, gdy makaron się gotuje - przygotować sos. Pomidorki pokroić na ćwiartki i usunąć większość nasion.
    3. 4 pomidorki odłożyć do dekoracji, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać ricottę i zmiksować, aby powstała gładka papka. Przełożyć do dużej miski.
    4. Ugotowany makaron odcedzić, zachowując trochę wody z gotowania. Odcedzony makaron wsypać do miski z ricottą i wymieszać.
    5. Jeśli sos będzie za mało kremowy - dolać po trochu ciepłej wody z gotowania makaronu. Następnie wlać oliwę i wymieszać.
    6. Nakładać na talerze i dekorować wcześniej odłożonymi pomidorkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis