Tagliatelle z pieczarkami i szparagami

    Tagliatelle z pieczarkami i szparagami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne sezonowe danie z makaronu. Trzeba użyć cienkich szparagów, bo szybo się gotują. Wtedy całe danie będzie gotowe w okamgnieniu, co pozwoli warzywom zachować smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 200 ml białego wina
    • 1/2 kg makaronu tagliatelle
    • 5 łyżek startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ze szparagów odkroić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Główki odłożyć.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwię. Lekko podsmażyć czosnek i dodać szparagi. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodać pieczarki. Dodać wino i smażyć, aż odparuje. Smażyć jeszcze przez 5 minut, a na ostatnie 2 minuty dodać odłożone główki szparagów.
    3. Ugotować makaron al dente i odcedzić, zachowując trochę wody.
    4. Na patelnię ze szparagami dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i skropić oliwą jeśli danie jest zbyt suche.
    5. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis