Zupa warzywna z awokado i kukurydzą

    Zupa warzywna z awokado i kukurydzą

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa lekko pikantna, pachnąca a to kuminem, a to kolendrą, przełamana słodyczą kukurydzy i mleka. Odpowiednio podsmażone warzywa wraz z przyprawami dają na tyle dużo smaku, że do zupy wystarczy dodać wodę, bez konieczności dolewania bulionu. I zapomnijcie o kostkach rosołowych (a tfu!).

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża marchewka
    • 1 gruby plaster korzenia selera (ok. 2 łyżki startego)
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia + łyżka masła
    • 1 łyżeczka suszonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1 listek laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1/2 strączka chilli (ewentualnie suszonego lub ostrej papryki wg uznania)
    • 400 g krojonych pomidorów (z puszki/kartoniku)
    • sól
    • 2 łyżki kaszy pęczak (lub ryżu)
    • 600 ml wody
    • 150 ml mleka
    • 1/2 puszki kukurydzy (w sezonie warto posłużyć się świeżą kolbą)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 duże dojrzałe awokado

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Marchewkę i seler obieramy, następnie ścieramy na dużych oczkach na tarce.
    2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno szatkujemy lub przeciskamy przez praskę.
    3. Przygotowane warzywa podsmażamy w garnku na oliwie/oleju z dodatkiem masła, po czym dosypujemy kolendrę, kumin, listek laurowy, ziele angielskie i chilli. Mieszamy całość i zalewamy pomidorami, dosypujemy sól.
    4. Zupę zostawiamy na średnim ogniu ok. 5 minut, następnie dosypujemy kaszę i dolewamy wodę. Gotujemy wszystko ok kwadransa, na końcu dodajemy mleko wraz z odsączoną kukurydzą i dalej gotujemy przez kilka minut.
    5. Kiedy warzywa i kasza zmiękną, zupę doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy więcej naszych przypraw, jeśli zupa nie uzyskała wyrazistego smaku.
    6. Zupę nalewamy do talerzy i na wierzchu układamy po dużej łyżce rozdrobnionego widelcem awokado i ewentualnie niewielką ilością jogurtu naturalnego. Z wierzchu skrapiamy oliwą i lekko pieprzymy.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis