Ziemniaczki pieczone w musztardzie i rozmarynie

    50 min

    Mam wielką słabość do chipsów wszelkiego rodzaju (niestety), dlatego stale szukam nieco zdrowszych wariantów chrupkich gotowców. Wyjątkowo smakują mi chipsy winegret, które pierwszy raz jadłam parę lat temu w Anglii. Są słone, lekko kwaskowate i powodują u mnie nagły ślinotok. Ich domową wersję zjadam jeszcze chętniej, ponieważ dodaję ulubiony rozmaryn, smaruję musztardą i po wyjęciu z pieca skrapiam octem balsamicznym. Solidnie wypieczone talarki pięknie komponują się z lampką wina czy kuflem piwa, ale też na talerzu z daniem głównym.

    mitorybka

    Polska
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ok. 800 g ziemniaków (z cienką skórką)
    • 2 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • rozmaryn w gałązkach lub suszony
    • sól
    • 2 łyżki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy skórkę. Nie obieramy! ;)
    2. Kroimy na cienkie talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. W miseczce rozrabiamy 2 łyżki musztardy z łyżką oliwy z oliwek i rozdrobnionym czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym).
    4. Za pomocą pędzelka smarujemy każdy talarek grubo dressingiem, po czym solimy i posypujemy solidnie rozmarynem.
    5. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy, aż się zrumienią.
    6. Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu pędzelka, ziemniaki skrapiamy octem rozrobionym z oliwą (2 łyżki octu i 1 łyżka oliwy).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)