Ziemniaczki pieczone w musztardzie i rozmarynie

    Ziemniaczki pieczone w musztardzie i rozmarynie

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mam wielką słabość do chipsów wszelkiego rodzaju (niestety), dlatego stale szukam nieco zdrowszych wariantów chrupkich gotowców. Wyjątkowo smakują mi chipsy winegret, które pierwszy raz jadłam parę lat temu w Anglii. Są słone, lekko kwaskowate i powodują u mnie nagły ślinotok. Ich domową wersję zjadam jeszcze chętniej, ponieważ dodaję ulubiony rozmaryn, smaruję musztardą i po wyjęciu z pieca skrapiam octem balsamicznym. Solidnie wypieczone talarki pięknie komponują się z lampką wina czy kuflem piwa, ale też na talerzu z daniem głównym.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ok. 800 g ziemniaków (z cienką skórką)
    • 2 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • rozmaryn w gałązkach lub suszony
    • sól
    • 2 łyżki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy skórkę. Nie obieramy! ;)
    2. Kroimy na cienkie talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. W miseczce rozrabiamy 2 łyżki musztardy z łyżką oliwy z oliwek i rozdrobnionym czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym).
    4. Za pomocą pędzelka smarujemy każdy talarek grubo dressingiem, po czym solimy i posypujemy solidnie rozmarynem.
    5. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy, aż się zrumienią.
    6. Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu pędzelka, ziemniaki skrapiamy octem rozrobionym z oliwą (2 łyżki octu i 1 łyżka oliwy).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis