Zapiekanka z łososiem i boczniakami

    Zapiekanka z łososiem i boczniakami

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo lubię połączenie ryby z tymiankiem i białym pieprzem, dlatego lekko przyprószyłam nimi warstwy zapiekanki, pamiętając o nieukatrupieniu smaku łososia w potrawie. Wszak to danie rybne, dlatego wszystkie inne aromaty powinny jedynie uzupełniać i podkreślać walory naszego morskiego bohatera - ostrożnie więc z serem pleśniowym, śmietanką i orzechami. Wybierając ser gorgonzola, warto zwrócić uwagę na jego dojrzałość i jakość, ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że np. kupowany na wagę trafiał się bardzo słony i niedojrzały, a po dodaniu do potrawy, gubił się w gąszczu innych charakternych składników. Bądźcie pewni, że ryba przekładana zwykłymi pyrami z polewą serową, podkręconą musztardą ziarnistą i chrupiącą posypką orzechową, jest bardzo finezyjna. A w kuchni unosi się zapach tymianku.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 spore ziemniaki
    • 300-350 g łososia (w płacie)
    • 1 czerwona cebula średniej wielkości
    • 150 g boczniaków
    • oliwa z oliwek
    • 80 g śmietanki 30% (tyle, by sos nie był za rzadki)
    • 60 g sera gorgonzola
    • 1 czubata łyżeczka musztardy ziarnistej
    • biały i czarny pieprz
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 5 łyżek orzechów włoskich
    • natka pietruszki do posypania
    • tymianek
    • kilka kropli cytryny
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki (maksymalnie 0,5 cm) i gotujemy al dente w wodzie lub na parze.
    2. W tym czasie łososia kroimy na cienkie podłużne paski, skrapiamy cytryną i lekko prószymy solą.
    3. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zeszkli, po czym dodajemy grubo pokrojone boczniaki. Całość przesmażamy, aż grzyby się zrumienią (na stosunkowo dużym ogniu, by nie puściły wody). Lekko doprawiamy solą.
    4. Do rondelka wlewamy kapkę oliwy, dolewamy śmietankę i kruszymy ser. Całość delikatnie mieszamy na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodajemy musztardę i ponownie mieszamy. Sos powinien mieć konsystencję beszamelu (być dosyć gęsty). Na końcu doprawiamy pieprzem (czarnym/cayenne) dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku.
    5. W miseczce przygotowujemy mieszankę bułki tartej z orzechami włoskimi, ubitymi w moździerzu (dosyć grubo) i całość mieszamy z dodatkiem oliwy (ok. 2-3 łyżek).
    6. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą, układamy pokrojone w cienkie talarki ziemniaki, posypujemy je tymiankiem i solą (delikatnie), następnie łososia posypanego lekko białym pieprzem. Ponownie układamy ziemniaki w talarkach z warstwą tymianku i soli. Całość polewamy sosem serowym i posypujemy mieszanką orzechową z bułką tartą.
    7. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok 35 minut.
    8. Podajemy skropione oliwą i posypane natką pietruszki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis