Tarta migdałowa z kremem kokosowym i ananasem

    Tarta migdałowa z kremem kokosowym i ananasem

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Biała tarta na migdałowym spodzie, po brzegi wypełniona kremem z białej czekolady, mascarpone i prażonych wiórków kokosowych pod kołderką ze świeżych ananasów. Lekka i przyjemna, a takiemu kawoszowi jak ja, idealnie komponuje się z małą czarną. Ananasy można zastąpić granatami lub innymi, lekko kwaskowatymi owocami, które nadadzą lekkości tarcie i nie przyćmią smaku kokosa.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Ciasto
    • 1 szklanka mąki pszennej krupczatki (ok 170 g)
    • 75 g migdałów
    • 2 żółtka
    • 50 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
    • 120 g masła
    • Krem
    • 250 g serka mascarpone
    • 2 białka*
    • 2 białe czekolady (200 g)
    • 6-10 łyżek wiórków kokosowych (wg uznania)
    • dodatkowo ananas na wierzch

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Jajka na samym początku dobrze sparzyć we wrzątku ok 10 sekund z uwagi na obecność surowego białka w kremie.
    2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, uprzednio dokładnie rozdrabniając w blenderze migdały. Ciasto powinno być dobrze ugniecione jak klasyczne kruche. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy kapkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut.
    3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub lekko podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Można też użyć mikrofalówki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy do przestygnięcia.
    4. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.
    5. Białka ubijamy na sztywną pianę (uprzednio parząc jajka).
    6. Wszystkie składniki na krem (poza ananasem) łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
    7. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Naczynie na tartę smarujemy tłuszczem i oblepiamy ciastem, następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika.
    8. Pieczemy ok 30 minut, aż się zrumieni.
    9. Gdy ciasto przestygnie, wypełniamy je kremem a na wierzch kładziemy plastry ananasa - okrągłe lub drobniej pokrojone. Można przystroić cukrem pudrem boki, zaś wierzch migdałami i gorzką czekoladą.

    *Surowe białka

    Nie bójcie się białek surowych w kremie. Nie powinny ich jeść kobiety w ciąży i dzieci z uwagi na ryzyko zakażenia salmonellą, ale jajko można sparzyć ok 10 sekund we wrzątku - bakterie giną już w 60 stopniach.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis