Smażone zielone pomidory w stylu Kentucky

    Smażone zielone pomidory w stylu Kentucky

    1polubienie
    11min.


    Zrobione przez 61 osób

    Jeśli się nie smaży zielonych pomidorów na tłuszczu z boczku, to traci się połowę ich wspaniałego smaku! Żaden szanujący się Amerykanin nie usmaży zielonych pomidorów na innym tłuszczu niż wytopiony z boczku!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 120 ml (1/2 szklanki) tłuszczu wytopionego z boczku
    • 40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej
    • 100 g (3/4 szklanki) kaszki kukurydzianej
    • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 1 jajko
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 1 zielony pomidor, pokrojony na plastry grubości 0,5 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 11min. 

    1. Tłuszcz z boczku rozgrzać w dużej patelni na średnim ogniu. W jednej małej miseczce wymieszać mąkę pszenną z kaszką kukurydzianą i z pieprzem, a w drugiej rozbełtać widelcem jajko z mlekiem.
    2. Zanurzać plastry pomidora w jajku, a następnie obtaczać w mące. Kłaść panierowane plastry pomidora na gorącym tłuszczu i smażyć, aż zarumienią się z obu stron, po 3 do 4 minut na stronę. Tłuszcz z boczku łatwo się pali, więc trzeba regulować odpowiednio temperaturę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis