Tarta z karmelizowaną cebulą i pesto z brokuła

    Tarta z karmelizowaną cebulą i pesto z brokuła

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Od dawna chodziła mi po głowie tarta z karmelizowaną cebulą. Nie wiedziałam tylko, z czym ją połączyć, żeby nie utracić słodkawego smaku cebuli, lecz go podkreślić i dodać warzywa, które razem będą tworzyć udaną kompozycję. Miało być kilka rodzajów zielonych warzyw, ale ich konfiguracja mnie nie przekonywała, natomiast wiedziałam, że na pewno chcę dodać brokuł, choć sam w sobie subtelny nie jest... I ukręciłam lekkie, zielone pesto z brokuła z dodatkiem słonecznika, które przekładane karmelizowaną cebulą, naprawdę dobrze smakuje i jest bardzo puszyste. A sam brokuł, zmiksowany z cytryną, oliwą, ziarnami słonecznika i przyprawami, zyskał dużo gracji. Co ważne, przygotowanie karmelizowanej cebuli jest bardzo proste, podobnie jak pesto z brokuła (jeśli posiadacie mikser). Razem z kieliszkiem wina, wasz obiad czy kolacja staną się odrobinę wytworne.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 duże jajko
    • 120 g masła
    • szczypta soli
    • Karmelizowana cebula
    • 4 średnie cebule (użyłam 2 czerwonych i 2 białych)
    • 1 łyżka cukru (ja użyłam trzcinowego)
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • Pesto z brokuła
    • duży brokuł
    • 100 g słonecznika uprażonego na suchej patelni
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku
    • 3-4 łodyżki natki pietruszki
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz
    • kilka kropel wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia)
    • Dodatkowo do nadzienia
    • 3 jajka
    • 150 ml mleka
    • 1 średnia lub duża marchewka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Składniki na ciasto zagniatamy w misce - do mąki wbijamy jajko, masło kroimy nożem, lekko solimy i formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
    2. Kiedy ciasto się chłodzi, brokuły dzielimy na różyczki, łodyżkę dokładnie obieramy w celu pozbawienia jej łyka i gotujemy krótko (ok. 5 minut) we wrzątku lub na parze. Po wyjęciu z garnka, wstawiamy na krótką chwilę do zimnej wody, by brokuły zachowały swój soczysty, zielony kolor.
    3. Cebule kroimy w krążki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i przesmażamy, dopóki się nie zrumieni. Następnie dodajemy łyżkę cukru, mieszamy chwilę, dolewamy ocet balsamiczny i chwilę podsmażamy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. Odstawiamy.
    4. Do blendera wrzucamy przestudzone brokuły wraz z resztą składników na pesto i miksujemy, dolewając powoli mleko (150 ml). Jest to część naszego nadzienia, a z mlekiem wszystkie składniki na pesto szybciej się zmiksują. Pesto powinno być dobrze doprawione, więc nie żałujmy przypraw i cytryny.
    5. Ubijamy 3 jajka (ja je wrzuciłam do blendera po pesto), przekładamy do miski i dodajemy pesto. Całość delikatnie mieszamy. Masa powinna być płynna.
    6. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i oblepiamy nim formę do tarty, uprzednio wysmarowaną oliwą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika.
    7. Po wyjęciu podpieczonej tarty, czekamy kilka minut, aż ciasto przestygnie, po czym wykładamy równomiernie połowę nadzienia z pesto, następnie całość cebuli i drugą warstwę nadzienia pesto. Piekarnik redukujemy do 190 stopni C.
    8. Na końcu obraną marchewkę ścinamy w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw i układamy na wierzchu tarty.
    9. Wkładamy do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni C) i zapiekamy, dopóki wierzch i boki ciasta się zrumienią (ok. 35-45 minut).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis