Sałatka brokułowa z sosem miodowo-czosnkowym

    Sałatka brokułowa z sosem miodowo-czosnkowym

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pożywna sałatka, która bardzo dobrze smakuje solo jak i w parze z innymi składnikami dania głównego. Do tego zawiera same dobrodziejstwa dla naszego zdrowia nie tylko dzięki zawartości warzyw, ale także składnikom pysznego dressingu. Razem to prawdziwa bomba witaminowa.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 brokuł podzielony na różyczki
    • 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach
    • 1 marchewka
    • 5-6 suszonych pomidorów
    • 1 dymka (może być w towarzystwie szczypiorku)
    • opcjonalnie połówka sałaty karbowanej lub rzymskiej (nie może być zbyt wiotka jak masłowa)
    • garść uprażonych płatków migdałowych lub innych ulubionych bakalii czy ziaren (np. orzechów włoskich, nerkowców, pestek słonecznika, sezamu)
    • Dressing
    • 4 łyżki oliwy extra vergine
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
    • 1-1,5 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 gałązka (rozdrobniony w moździerzu z uwagi na dość twarde ziarenka)
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Brokuły i ziemniaki gotujemy al dente w wodzie lub na parze. Brokuły dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w plasterki.
    2. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy w podłużne paski. Pomidory zaś kroimy w niewielkie kawałki, a dymkę drobno siekamy. Można również dodać połówkę sałaty, poszarpanej na średniej wielkości kawałki. (Wersja na zdjęciu jest bez sałaty.)
    3. Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki wkładamy do słoiczka (np. po kaparach czy oliwkach), zakręcamy i wstrząsamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, można dodać odrobinę wody.
    4. Warzywa polewamy dressingiem, posypujemy ulubionymi bakaliami lub ziarnami (ja użyłam sezamu), uprzednio uprażonymi na patelni. Sałatka po kilku minutach jest gotowa - jak tylko wszystkie aromaty się ze sobą odpowiednio połączą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis