Ryba masala

    Ryba masala

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ryba obtoczona w mieszance indyjskich mielonych przypraw z dodatkiem jogurtu i kropli oliwy, to prosty sposób na aromatyczne, sycące danie - w zasadzie jedno z moich ulubionych. Masala to prawdziwa fuzja ognistych smaków, a jeśli rybę skropimy cytryną i posypiemy suszoną skórką, nasze kubki smakowe będą w pełni uszczęśliwione. Szczególnie polecam ją osobom, które sceptycznie podchodzą do wszelkich ryb. Dla mnie najważniejsze jest to, że dzięki marynacie łosoś wychodzi z pieca naprawdę wilgotny.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1/2 łyżeczki kolendry
    • 1/2 papryczki chilli (można zastąpić szczyptą pieprzu cayenne)
    • 1 cm startego świeżego imbiru
    • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
    • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki fenkułu (kopru włoskiego)
    • szczypta soli
    • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
    • 2 filety łososia
    • skórka otarta z cytryny lub limonki
    • kilka kropel cytryny lub limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wszystkie przyprawy podsmażamy na patelni z oliwą i masłem ok 2-3 minuty, następnie mieszamy dokładnie z jogurtem. Jeżeli niektóre składniki marynaty są w postaci grubszych ziarenek, niemielone, to uprzednio rozbijamy je w moździerzu.
    2. Łososia wkładamy do marynaty na minimum 30 minut, aczkolwiek ryba powinna dokładnie przejść aromatem przypraw indyjskich - idealnie więc byłoby ją zostawić na 2-3 h w lodówce.
    3. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C, następnie wkładamy rybę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem na 15 minut. Ważne, aby ryba nie została przepieczona. Powinna zrumienić się z wierzchu, a w środku być różowa, lekko ścięta.
    4. Przed podaniem rybę skrapiamy cytryną i odrobinę posypujemy startą skórką.

    Rada:

    Jeżeli nie posiadamy wszystkich przypraw lub nie odpowiada nam anyżkowy posmak fenkułu czy też charakterystyczny kolendry, możemy je zastąpić bardziej korzennym goździkiem, gałką muszkatołową z dodatkiem papryki. Otrzymamy wówczas inny wariant masali. Ryba masala idealnie komponuje się z ryżem basmati lub jaśminowym i sałatką brokułową z sosem miodowo-czosnkowym.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis