Pęczotto z ananasem w mleku kokosowym

    Pęczotto z ananasem w mleku kokosowym

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pęczotto z ananasem, duszone w mleku kokosowym z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Spis rzeczy wydaje się długi, ale się nie przerażajcie - większość to przyprawy, które każdy powinien u siebie znaleźć. A jeśli nie, to czas najwyższy zakupić! W tak sporządzonej mieszance pęczak musi dobrze smakować - nawet mój wymagający towarzysz życia, dotychczas karmiący pęczakiem ryby, wylizał patelnię i poprosił o powtórkę dania.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • oliwa z oliwek/olej sezamowy lub inny delikatny
    • 1 cebula (biała/cukrowa)
    • 1/2 twardej biało-zielonej części pora
    • plaster korzenia selera (ok. 2 łyżki startego)
    • 2 ząbki czosnku
    • 3/4 szklanki kaszy pęczak
    • 1/2 łyżeczki kolendry
    • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
    • gałka muszkatołowa na czubku noża
    • 2 goździki
    • szczypta kardamonu (można pominąć)
    • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 g)
    • 6-7 plastrów świeżego ananasa (opcjonalnie z puszki)
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • szczypta pieprzu cayenne i ostrej papryki
    • sól
    • 1/2 łyżeczki kurkumy (ewentualnie mieszanki curry)
    • sezam do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na patelni rozgrzewamy ok. dwie łyżki oliwy lub oleju, wsypujemy poszatkowaną drobno cebulę, por i seler.
    2. Chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pokrojony czosnek, a następnie pęczak.
    3. Całość mieszamy, dosypujemy przyprawy: kolendrę, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki (wszystko rozdrobnione), po czym dolewamy mleko kokosowe.
    4. Całość mieszamy co jakiś czas, żeby nie przywierała do patelni tak długo, aż pęczak będzie miękki (jednak nie rozgotowany!). Jeśli kasza wchłonie mleko i będzie wciąż twarda, dolewamy trochę wody (lub zalewy z ananasów).
    5. Dodajemy pokrojone w średniej wielkości kawałki ananasów, sok z cytryny, sos sojowy, pieprz, paprykę i sól. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy wg uznania i na koniec dosypujemy kurkumę (lub mieszankę curry), delikatnie mieszając dla uzyskania jednolitego koloru.
    6. Wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis