Pasztet warzywny

    Pasztet warzywny

    7polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Taki pasztet warzywny jest aktualny przez cały rok, ponieważ włoszczyznę i rośliny strączkowe dostaniemy w każdym sklepie, podobnie pomidory do wyboru, do koloru - świeże lub z puszki, wedle uznania. Do tej pory robiłam pasztet z soczewicy, bazując głownie na indyjskich mieszankach curry. I powiem szczerze, że smak curry w pasztecie to jest to. Tym razem wybrałam trochę ognistych przypraw jak cynamon, ziele angielskie, pieprz cayenne, jednak zrezygnowałam z orientalnej nuty, zastępując ją zieloną szałwią, lubczykiem i tymiankiem. Uważam, że dobrze się one komponują z pomidorami i włoszczyzną. Niezły pasztet, mówię Wam;)

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    • 1 niepełna szklanka zielonej soczewicy
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • 2 średnie marchewki
    • 1 średnia pietruszka
    • 2 cm plaster selera
    • oliwa/olej do smażenia (np.ryżowy, rzepakowy)
    • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
    • sól
    • biała część pora
    • 3 ząbki czosnku
    • opcjonalnie: kilka/-naście sztuk czarnych oliwek
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 jajka
    • ok 0,5 łyżeczki (lub więcej) każdej z przypraw: suszony tymianek, szałwia, lubczyk, papryka słodka, pieprz cayenne, cynamon

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Kaszę jaglaną dwukrotnie sparzyć w gorącej wodzie, odcedzić, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości.
    2. Soczewicę opłukać, zalać 2,5 szklankami wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Polecam utłuc ziele w moździerzu, wówczas soczewica wchłonie więcej aromatu przyprawy.
    3. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach i dusić na patelni do miękkości z dodatkiem tłuszczu (np.oleju ryżowego z masłem lub rzepakowego/oliwy). Dodać pomidory i poczekać, aż woda z nich odparuje. Całość posolić, dodać przyprawy, zamieszać i przełożyć do miski.
    4. Następnie pokrojony w cienkie plasterki por podsmażamy na łyżce masła lub oleju/oliwy, po chwili dodając poszatkowany czosnek. Całość przesmażamy, aż por się zeszkli, uważając, by czosnek się nie przypalił.
    5. Wszystkie składniki mieszamy, próbujemy i doprawiamy wg smaku, na końcu wbijając po jednym jajku i delikatnie mieszając.
    6. Pasztet przekładamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą.
    7. Pieczemy do godziny w 200 stopniach. Pasztet powinien być zwarty, z wierzchu zrumieniony. Długość pieczenia zależy od jego konsystencji - po dodaniu pomidorów i wymieszaniu z resztą składników, nie może być za rzadki, gdyż się będzie rozpadał.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis