Pasta z rumianego czosnku

    Pasta z rumianego czosnku

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nasączony oliwą, lekko zrumieniony czosnek, podkręcony skórką cytryny i natką, pięknie smakuje z kromką świeżego chleba lub bagietką. Idealnie też sprawdza się jako przystawka, w której możemy maczać placki z tortilli, paluszki czy inne zdrowsze przekąski. Pasta ma kremową fakturę, wyrazisty smak za sprawą chilli i w przeciwieństwie do wariantu świeżo obranego ząbka czosnku, nie pozostaje zbyt długo w ustach ;)

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 główki czosnku
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • chilli lub ostra papryka wg uznania
    • sól
    • oliwa z oliwek/olej rzepakowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy/oleju, dodajemy ząbki czosnku w łupinach i podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut, dopóki się nie zrumienią i zmiękną w środku.
    2. Następnie obieramy czosnek i przekładamy do blendera wraz z resztą składników i 3-4 łyżkami oliwy. Miksujemy na gładką pastę.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis