Pasta z czerwonej fasoli z orzechami i suszonymi pomidorami

    Wegańska pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, wyczuwalnymi prażonymi orzechami włoskimi i słonecznikiem made my day ;) Jest idealna na piknik albo na lunch, do pajdy chleba czy zdrowych, warzywnych przekąsek. Można ją przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni i pozwalać jej z każdym dniem nabierać charakteru. Pasty na bazie fasoli, zarówno białej jak i czerwonej, bronią się same z dodatkiem niewielkiej ilości 'poprawiaczy' smaku jak zioła, cytryna czy kapary na przemian z oliwkami. Można z nich robić smalec z na bazie podsmażonej cebuli, który jest znacznie lżejszy niż smalec mięsny i na pewno urzeknie amatorów tradycyjnego smarowidła. Powariujcie trochę w kuchni i wrzućcie do fasoli, co lubicie najbardziej lub co macie pod ręką. Mogą być ulubione bakalie, świeże zioła, przyprawy zaostrzające smak jak czosnek czy papryczki jalapeno. Pyszności.

    mitorybka

    Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g słonecznika (można zastąpić ulubionymi bakaliami)
    • puszka czerwonej fasoli (można też ugotować suchą fasolę)
    • 5-6 plasterków suszonego pomidora
    • papryka słodka - ok 1 płaska łyżeczka
    • pieprz cayenne/chili wg uznania
    • 1 spory ząbek czosnku
    • sok z 1/2 mandarynki lub w wersji bardziej wytrawnej kilka kropli cytryny/limonki
    • kilka łyżek oliwy z oliwek
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wybrane bakalie (u mnie orzechy włoskie i słonecznik) prażymy na patelni, następnie miksujemy dosyć drobno i odstawiamy.
    2. Fasolę odsączamy i miksujemy na gładką pastę, dodajemy resztę składników i delikatnie miksujemy całość.
    3. Doprawiamy do smaku - ja lubię bardziej ostrą, więc nie żałowałam chili.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis