Pasta z czerwonej fasoli z orzechami i suszonymi pomidorami

    Pasta z czerwonej fasoli z orzechami i suszonymi pomidorami

    3polubienia
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wegańska pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami, wyczuwalnymi prażonymi orzechami włoskimi i słonecznikiem made my day ;) Jest idealna na piknik albo na lunch, do pajdy chleba czy zdrowych, warzywnych przekąsek. Można ją przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni i pozwalać jej z każdym dniem nabierać charakteru. Pasty na bazie fasoli, zarówno białej jak i czerwonej, bronią się same z dodatkiem niewielkiej ilości 'poprawiaczy' smaku jak zioła, cytryna czy kapary na przemian z oliwkami. Można z nich robić smalec z na bazie podsmażonej cebuli, który jest znacznie lżejszy niż smalec mięsny i na pewno urzeknie amatorów tradycyjnego smarowidła. Powariujcie trochę w kuchni i wrzućcie do fasoli, co lubicie najbardziej lub co macie pod ręką. Mogą być ulubione bakalie, świeże zioła, przyprawy zaostrzające smak jak czosnek czy papryczki jalapeno. Pyszności.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g słonecznika (można zastąpić ulubionymi bakaliami)
    • puszka czerwonej fasoli (można też ugotować suchą fasolę)
    • 5-6 plasterków suszonego pomidora
    • papryka słodka - ok 1 płaska łyżeczka
    • pieprz cayenne/chili wg uznania
    • 1 spory ząbek czosnku
    • sok z 1/2 mandarynki lub w wersji bardziej wytrawnej kilka kropli cytryny/limonki
    • kilka łyżek oliwy z oliwek
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wybrane bakalie (u mnie orzechy włoskie i słonecznik) prażymy na patelni, następnie miksujemy dosyć drobno i odstawiamy.
    2. Fasolę odsączamy i miksujemy na gładką pastę, dodajemy resztę składników i delikatnie miksujemy całość.
    3. Doprawiamy do smaku - ja lubię bardziej ostrą, więc nie żałowałam chili.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis