Pasta z ciecierzycy pachnąca kolendrą

    Pasta z ciecierzycy pachnąca kolendrą

    3polubienia
    10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pierwsze skojarzenie kulinarne na widok ciecierzycy, to hummus. Klasyczny ale też z suszonymi pomidorami, rukolą, kaparami czy granatem. Lubię wszystkie, jednak czasami warto poeksperymentować w poszukiwaniu równie pysznych smaków i stworzyć całkiem nową bazę. Zrezygnowałam z pasty tahini i sezamu. Cieciorkę wymieszałam z prażonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą. I w rezultacie otrzymałam delikatne smarowidło, które dla mnie może konkurować z hummusem.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża garść orzechów nerkowca
    • 1/2 cytryny
    • 1/2 pęczka kolendry
    • 2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki wody
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 3 plasterki papryczki jalapeno (ze słoiczka; ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą chilli lub pieprzu cayenne)
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż się zrumienią i przekładamy do blendera.
    2. Wyciskamy sok z połówki cytryny.
    3. Urywamy około pół pęczka kolendry - dodawanej stopniowo, gdyż pęczek pęczkowi nierówny. Ważne, aby kolendra nie zdominowała smaku, ale też była wyczuwalna w paście.
    4. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką pastę.
    5. Doprawiamy zgodnie z wymaganiami naszych kubków smakowych - więcej kolendry, soli czy też oliwy itp.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis