Moussaka wegetariańska pod pierzynką

    Moussaka wegetariańska pod pierzynką

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chociaż nie jest to danie na zawołanie, warto mu poświęcić swój czas, ponieważ po pierwsze - wystarczy na dwa dni, a po drugie - odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. W oryginale bakłażanom, pomidorom i ziemniakom, jak wiadomo, towarzyszy mięso mielone, sowicie przyprawione. Tworząc zaś wersję wegetariańską, wybieram różne sezonowe warzywa i rośliny strączkowe. Moja wariacja o tej porze roku skupia się głównie na dodatkach strączkowych i jest zielono - czerwona, łącząca pomidory z soczewicą, a ziemniaki z zielonym groszkiem. Między nimi naturalnie i wygodnie rozkłada się bakłażan. W końcu on tu wiedzie prym. Aby nieco urozmaicić grecką potrawę i jednocześnie odchudzić, sos beszamelowy zamieniłam na pierzynkę z puree ziemniaczano-groszkowego. Posypałam serem i do pieca z nią.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 800 g ziemniaków
    • 2 bakłażany (średniej wielkości)
    • 2 cebule (np. czerwona i biała)
    • 4 ząbki czosnku
    • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
    • 1 szklanka zimnej wody
    • 2 kartoniki krojonych pomidorów (ok. 700-800 g)
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 1 czubata łyżeczka tymianku
    • szczypta oregano
    • sól i pieprz
    • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
    • 150-200 ml mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 szklanka zielonego groszku
    • ok. 150 g sera żółtego o wyrazistym smaku, typu cheddar, do posypania (lub kozi)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Ziemniaki w mundurkach (dokładnie oczyszczone) gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    2. Bakłażany kroimy na plastry grubości 0,5 cm, każdy osobno solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby zmiękły.
    3. W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, pokrojoną w grubsze plasterki.
    4. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy drobno pokrojony czosnek i po chwili soczewicę. Całość chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wody i ciągle mieszając, nadal smażymy kilka minut.
    5. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy całą zawartość i dolewamy szklankę wody. Dosypujemy cynamon, tymianek, oregano, sól i paprykę (nie bójmy się takiej ilości ostrej papryki, ponieważ będzie to jedyna pikantna warstwa w całej słusznej wielkości potrawie). Wszystko powinno się dusić na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Jeśli sos już zgęstnieje, a soczewica będzie jeszcze twarda, dolewamy więcej wody.
    6. Bakłażany smażymy z dwóch stron na patelni grillowej lub zwykłej z niewielką ilością oliwy/oleju rzepakowego, aż się lekko zrumienią.
    7. Połowę ziemniaków wraz ze skórką kroimy w ok. 0,5 cm plasterki (możemy je podsmażyć, ale wybrałam zdrowszą wersję), a drugą połowę obieramy ze skórki (ścierając energicznie nożem) i tłuczemy z dodatkiem mleka, szczypty gałki muszkatołowej i soli; opcjonalnie poprawić smak łyżką masła. Dodajemy zielony groszek i mieszamy składniki. Powinno nam wyjść puree ziemniaczano-groszkowe. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy więcej mleka lub kapkę śmietany czy jogurtu.
    8. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, obsypujemy delikatnie bułką tartą i układamy: warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków, lekko solimy; następnie bakłażanów, później sos pomidorowy z soczewicą, dodajemy resztę bakłażanów i resztę sosu (dokładnie w takiej kolejności). Ostatnią warstwą jest pierzynka z ziemniaków i groszku, posypana serem.
    9. Całość wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut.
    10. Po wyjęciu z piekarnika, moussaka powinna kilka minut przestygnąć - będzie się wówczas lepiej kroić. Odgrzewana na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis