Smażone zielone pomidory

    Smażone zielone pomidory

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 204 osoby

    Letnią porą te wspaniałe wiejskie smażone zielone pomidory stanowią doskonały dodatek do dań!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 5 zielonych pomidorów pokrojonych w plasterki o grubości 1 cm
    • 70 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów (lub bułki tartej)
    • 2 jajka
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W małej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem. W drugiej misce lub na talerzu rozsypać pokruszone krakersy lub bułkę tartą, a w trzecim naczyniu rozbełtać jajka.
    2. Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Każdy plasterek pomidora maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące i jeszcze raz w jajku, a na koniec w pokruszonych krakersach lub w bułce tartej. Smażyć panierowane pomidory na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru, od 3 do 5 minut na stronę. W razie potrzeby użyć do smażenia więcej masła. Podawać na gorąco!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis