Smażone zielone pomidory

    Smażone zielone pomidory

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Letnią porą te wspaniałe wiejskie smażone zielone pomidory stanowią doskonały dodatek do dań!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 5 zielonych pomidorów pokrojonych w plasterki o grubości 1 cm
    • 70 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów (lub bułki tartej)
    • 2 jajka
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W małej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem. W drugiej misce lub na talerzu rozsypać pokruszone krakersy lub bułkę tartą, a w trzecim naczyniu rozbełtać jajka.
    2. Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Każdy plasterek pomidora maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące i jeszcze raz w jajku, a na koniec w pokruszonych krakersach lub w bułce tartej. Smażyć panierowane pomidory na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru, od 3 do 5 minut na stronę. W razie potrzeby użyć do smażenia więcej masła. Podawać na gorąco!
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis