Quiche z cukinią i boczkiem

    Quiche z cukinią i boczkiem

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna tarta na kruchym spodzie, z cukinią, boczkiem i cebulą. Do doskonały sposób na szybki obiad z cukinii.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g zimnego masła
    • 1 szklanka zimnej wody
    • 2 łyżeczki soli
    • Nadzienie
    • 1/2 cebuli
    • 2 łyżki oleju
    • 2-3 średnie cukinie, pokrojone w półplasterki
    • kilka liści mięty
    • 70 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 2 jajka
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 łyżki parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

      Spód:

    1. Do miski malaksera wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone w kostkę masło (musi być bardzo zimne - można je wcześniej wstawić do zamrażarki na 5-6 minut). Zmiksować. Następnie wlać zimną wodę z solą i miksować aż ciasto się połączy i zacznie odchodzić od miski. Uformować szybko kulę i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. Nadzienie:

    3. Podsmażyć cebulę na oleju przez kilka minut, nie pozwalając jej spalić. Następnie dodać cukinię i smażyć 7-8 minut, aż zmięknie. Dodać sól, doprawić odrobiną mięty i zdjąć z ognia.
    4. Na patelni bez tłuszczu zrumienić boczek. Zdjąć na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    5. W misce rozbełtać jajka ze śmietaną, dodać ser, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
    6. Quiche:

    7. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na koło o średnicy 30 cm. Przełożyć do foremki o średnicy 25 cm formując też brzegi. Nadmiar ciasta odkroić. Ponakłuwać spód. Wstawić ciasto w formie do lodówki na 30 minut.
    8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    9. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na spód podsmażone cukinię i boczek, rozłożyć równomiernie i zalać masą jajeczną.
    10. Piec przez 35-40 minut. Na ostatnie 5 minut wstawić tartę na najwyższą półkę piekarnika, aby przyrumienić wierzch.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis