Kuskus sałatkowy

    Kuskus sałatkowy

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kuskus w sałatce na zimno - pakujemy do pojemnika i mamy lepszą przekąskę w pracy niż kanapka;) W kuskusie odpowiada mi szczególnie to, że wystarczy go zalać wrzątkiem, odstawić i gotowe. Do tego trochę warzyw, dobry dressing i lekka acz pożywna sałatka gotowa. Na ciepło i na zimno tak samo dobrze smakuje. Poniższa propozycja jest z serem feta, ale możecie zastąpić go kozim lub wędzonym serem w kostce czy bryndzą. A dla roślinożerców dobrym wyborem jest podsmażone tofu, marynowane w sosie sojowym z cytryną.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g kuskusu
    • 2 pomidory średniej wielkości
    • duża garść szpinaku w liściach
    • 1/2 czerwonej papryki (lub w innym kolorze)
    • 1 mała czerwona cebula
    • 1/2 szklanki zielonego groszku
    • 120 g sera owczego (lub fety)
    • 2 łyżki uprażonego na patelni słonecznika
    • Dressing
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
    • 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę lub drobno pokrojony
    • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ja zawsze zalewam ok. 0,5 cm powyżej linii kaszy.
    2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, szpinak kroimy na paseczki, usuwając grubsze łodyżki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy dość drobno i przelewamy wrzątkiem.
    3. Gotowy i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone warzywa, dokładamy groszek i kruszymy fetę.
    4. W małym słoiczku mieszamy składniki na dressing, dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za gęsty i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.
    5. Po kilku minutach próbujemy i ewentualnie dodajemy soli, pieprzu i cytryny.
    6. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis