Kofty jagnięce po indyjsku

    Kofty jagnięce po indyjsku

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, malutkie kotleciki z jagnięciny z dodatkiem orientalnych przypraw. Można do nich zrobić sos curry i podawać na ryżu.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • ok. 300 g mielonej jagnięciny
    • 1/2 do 1 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
    • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru przetartego na drobnej tarce lub drobno posiekanego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mięso wymieszać z przyprawami, imbirem i czosnkiem. Chwilę wyrabiać rękoma, aby się zaczęło sklejać.
    2. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
    3. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować małe kotleciki i smażyć, aż będą rumiane. (Kotleciki podczas smażenia skurczą się.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis