Papryka faszerowana kaszą jaglaną z warzywami

    Papryka faszerowana kaszą jaglaną z warzywami

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Odkąd spróbowałam kotlecików jaglanych i dowiedziałam się o niezwykłych, prozdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej, na stałe włączyłam ją do swojego menu. Moją ulubioną jest wersja słodka, taplana w mleku z owocami, aczkolwiek jako nadzienie ulubionych warzyw również idealnie się sprawdza. Tym razem kaszy jaglanej towarzyszą zielono-czerwone warzywa i aromatyczne przyprawy.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2/3 kubka kaszy jaglanej
    • olej rzepakowy do smażenia (lub oliwa z oliwek)
    • 1 cebula
    • 3/4 łyżeczki oregano
    • 3/4 łyżeczki bazylii
    • 3/4 łyżeczki tymianku
    • chilli do smaku (tutaj w wersji ostrej 2 duże szczypty)
    • 2 ząbki czosnku
    • 6 brukselek (lub inne zielone warzywa: np. groszek, brokuł, szpinak w liściach)
    • 1/2 cukinii
    • 2 pomidory
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
    • 4 różnokolorowe papryki
    • parmezan/twardy żółty ser do posypania z wierzchu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kaszę jaglaną przelać dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki, odcedzić i następnie zalać 2 kubkami gorącej wody z dodatkiem odrobiny soli. Ugotować do miękkości.
    2. W tym samym czasie, kiedy kasza się gotuje, rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i podsmażamy grubo pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Do cebuli dosypujemy oregano, bazylię, tymianek i chilli.
    3. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek, brukselkę w całości i pokrojoną cukinię (w sporo plasterki, dzielone na połowę). Podsmażamy warzywa przez kilka minut, aż będą lekko rumiane i chrupkie.
    4. Do całości dodajemy pokrojone pomidory bez skórki, ocet balsamiczny i dosmaczamy cynamonem, gałką muszkatołową oraz solą. Na koniec możemy jeszcze dosypać czarnuszkę.
    5. Po dokładnym wymieszaniu na patelni kaszy jaglanej z warzywnym farszem, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy według gustu.
    6. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i łodyżki. Faszerujemy dużą ilością jaglanki z warzywami, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni C.
    7. Pieczemy kilkadziesiąt minut, tj. do momentu, aż papryka zacznie się marszczyć i będzie miękka. Przed wyjęciem z piekarnika posypujemy startym żółtym serem/parmezanem i zapiekamy kilka minut na złoty kolor.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis