Jaglanka na słodko bananowo-jabłkowa

    Jaglanka na słodko bananowo-jabłkowa

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Zdecydowanie to moja ulubiona wersja kaszy jaglanej - na słodko z owocami i najchętniej ociekająca konfiturą i syropem klonowym. Ugotowana koniecznie w mleku bez dodatku wody. Dodatkowo posypana bakaliami daje porządnego kopa na cały dzień zwłaszcza zimową porą.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    • 2 banany
    • 2 jabłka
    • 2 szklanki mleka
    • orzechy włoskie/pekany/inne
    • konfitura ulubiona (moja porzeczkowa)
    • żurawina/rodzynki/jagody goji
    • cynamon/kardamon
    • miód/syrop klonowy/cukier (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kaszę jaglaną przelewamy dwukrotnie wrzątkiem w celu pozbawienia jej goryczki i zalewamy 2 kubkami mleka. Gotujemy na wolnym ogniu i co jakiś czas mieszamy.
    2. Banany i jabłka ze skórką kroimy w plasterki (jabłka cieńsze).
    3. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy owoce wraz z przyprawami i całość mieszamy dla połączenia smaków. Ewentualnie dosładzamy miodem, syropem klonowym lub cukrem.
    4. Po nałożeniu dużej porcji kaszę posypujemy ulubionymi bakaliami uprażonymi na suchej patelni, jagodami goji lub żurawiną i polewamy konfiturą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis