Sałatka wiosenna z cukinią

    Sałatka wiosenna z cukinią

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wiosną najlepsze są najprostsze sałatki, skomponowane z kilku składników, z których obowiązkowymi są zwykła masłowa sałata i słodkie pomidory. Każdy poranek może zaczynać się od grzanki i miski sałaty, polanej słodko-kwaśnym dressingiem. Ostatnio szczególnie upodobałam sobie sos miodowo-musztardowo-balsamiczny, który nadaje finezji cukinii, ale tak naprawdę można z nim jeść samą sałatę. Czasami dodaję świeże zioła z ogródka lub wyciskam czosnek, a ocet zastępuję cytryną. W sałacie tej nie ma nic nadzwyczajnego, a jednak połączenie świeżych warzyw z ciepłą, zgrillowaną cukinią, pachnącą tymiankiem, nadaje jej oryginalności. Jem i jem i jem i tak codziennie do znudzenia. Kolorowo jak nigdy. I bardzo zdrowo.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sałata masłowa (zwykła)
    • 2 pomidory
    • 4-5 rzodkiewek
    • 1 marchewka
    • 1 niewielka cukinia
    • tymianek (świeży lub suszony) i pieprz do cukinii
    • garść orzechów włoskich i sezamu (lub innych bakalii)
    • Dressing
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka miodu (lub więcej wg uznania)
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (np. Dijon)
    • sól do smaku
    • kilka kropel letniej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Sałatę po umyciu i wysuszeniu rwiemy na większe kawałki i układamy w salaterce (najlepiej w płaskim naczyniu warstwowo).
    2. Pomidory kroimy na większe kawałki i układamy na sałacie.
    3. Rzodkiewkę i marchewkę ścinamy w cienkie plasterki na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw; następnie wykładamy na pomidory.
    4. Cukinię kroimy w kilkumilimetrowe plasterki i podsmażamy na oliwie na patelni zwykłej lub grillowej, na końcu posypując lekko pieprzem, solą i tymiankiem. Można ją skarmelizować, dodając łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego. Cukinię zrumienioną i chrupiącą układamy jako kolejną warstwę.
    5. Wyrabiamy dressing - powinien być gęsty. Jeżeli wolicie bardziej słodki, to dodajcie więcej miodu, a mniej musztardy. Z podanych składników można zrobić słodko-kwaśny, lekko ostrawy sos do sałatki, ale ja zawsze kombinuję z proporcjami.
    6. Sałatkę polewamy dressingiem, następnie uprażone na suchej patelni bakalie sypiemy na wierzch.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis