Sałatka z awokado, gruszką i granatem

    Sałatka z awokado, gruszką i granatem

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeżeli jesteście otwarci na kuchnię fusion, to zestawienie słodkiej gruszki i granatu z orzechowym smakiem awokado, lekko zaostrzonym cebulą, spełni wasze nieco wyrafinowane oczekiwania. Sałatka jest na tyle pożywna, że zastępuje na talerzu węglowodanowy składnik naszego dania jak ryż, ziemniaki, czy kaszę. Bez pary też jej ładnie i wciąż sycąco.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 dojrzałe awokado
    • 1 gruszka
    • 1/2 owocu granatu
    • 1/2 małej czerwonej cebuli
    • serek typu bałkańskiego lub feta do posypania
    • ok. 50 g płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
    • Dressing
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
    • 1-2 łyżki soku z cytryny
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Awokado kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu lub w płytkiej salaterce.
    2. Na awokado kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, następnie posypujemy sparzoną we wrzątku i pokrojoną w talarki cebulą, a na wierzch owoce granatu.
    3. Całość polewamy dressingiem - składniki rozrabiamy w słoiczku, energicznie nim potrząsając, aż sos będzie gładki.
    4. Na wierzch kruszymy ser (wg uznania) i płatki migdałów.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis