Ciasto pomarańczowe idealne

    Ciasto pomarańczowe idealne

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ciasto pomarańczowe perfekcyjnej pani domu. Dlaczego? Miałam trzy podejścia do pieczenia tego ciasta, nim skomponowałam odpowiednio proporcje składników i osiągnęłam w pełni zadowalający rezultat. Było za mokre, za słodkie, niewystarczająco wyrośnięte i inne historie, ale... w końcu udało się pysznie i pachnąco. Ucieszy was prostota jego wykonania i urzeknie efekt końcowy. Do dzieła.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 200 g mąki pszennej
    • 190 g cukru
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 100 g masła (bardzo miękkiego)
    • 2 średniej wielkości słodkie pomarańcze
    • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i masło.
    2. Obie pomarańcze parzymy, a następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok.
    3. Skórkę z obu pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem tylko z jednej dodajemy do reszty składników.
    4. Całość miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką (dlatego masło powinno być bardzo miękkie).
    5. Ciasto przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni C bez termoobiegu. Ciasto jest bardzo płynne, dlatego długo się piecze. Po upływie ok. 50 minut sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy ciasto jest w środku upieczone.
    6. Gdy ciasto się dopiecze wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i następnie całość polewamy sokiem z połówki drugiej pomarańczy.
    7. Resztę pomarańczy kroimy na plasterki i podajemy razem z ciastem lub dekorujemy jego wierzch. Możemy również ciasto posypać cukrem pudrem dla dekoracji, ale jest wystarczająco słodkie.

    Rada:

    Jeżeli trafimy na kwaskowate pomarańcze, możemy dodać więcej cukru do soku, wyciśniętego z owoców - tzn. tyle, by był dosyć słodki.
    Ciasto możemy spróbować upiec w piekarniku z termoobiegiem w krótszym czasie, aczkolwiek doradzam sprawdzanie masy w środku za pomocą patyczka, gdy tylko wierzch zacznie się rumienić.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis