Ciasto bananowe na szybkości dla gości

    mitorybka

    Ciasto bananowe na szybkości dla gości

    Ciasto bananowe na szybkości dla gości

    (0)
    1godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Ciasto bananowe jest bardzo wdzięczną słodyczą jako, że wszystkie składniki wyrabia się w jednej misce stosunkowo szybko i jest gotowe do zajadania praktycznie zaraz po upieczeniu. Nie zawiera jajek, a masło można zastąpić tłuszczem roślinnym, więc jest propozycją również dla wegan. I strasznie uzależnia.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała keksówka

    • 4-5 dojrzałych bananów
    • 80 g masła
    • 250 g mąki pszennej
    • 110 g cukru (najlepiej trzcinowego)
    • 1 kopiasta łyżeczka sody
    • cynamon do posypania
    • cukier trzcinowy lub biały do posypania
    • mak do posypania (można pominąć)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Banany kroimy w plasterki lub rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto.
    2. Dodajemy masło, mąkę, cukier i sodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy - ja używam tłuczka do ziemniaków, by masło i banany były dobrze rozdrobnione. Następnie mieszam łyżką. Można też użyć miksera na niskich obrotach.
    3. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Z wierzchu posypujemy grubo cynamonem, cukrem i opcjonalnie makiem.
    5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 1 godzinę, choć czasami ciasto jest gotowe wcześniej, dlatego trzeba co jakiś czas zerkać do piekarnika.
    6. Ciasto upieczone po wyjęciu z keksówki nie rozchodzi się na boki, tylko jest zwarte. Pachnie bosko.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis