Ciasto bananowe na szybkości dla gości

    Ciasto bananowe na szybkości dla gości

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Ciasto bananowe jest bardzo wdzięczną słodyczą jako, że wszystkie składniki wyrabia się w jednej misce stosunkowo szybko i jest gotowe do zajadania praktycznie zaraz po upieczeniu. Nie zawiera jajek, a masło można zastąpić tłuszczem roślinnym, więc jest propozycją również dla wegan. I strasznie uzależnia.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała keksówka

    • 4-5 dojrzałych bananów
    • 80 g masła
    • 250 g mąki pszennej
    • 110 g cukru (najlepiej trzcinowego)
    • 1 kopiasta łyżeczka sody
    • cynamon do posypania
    • cukier trzcinowy lub biały do posypania
    • mak do posypania (można pominąć)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Banany kroimy w plasterki lub rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto.
    2. Dodajemy masło, mąkę, cukier i sodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy - ja używam tłuczka do ziemniaków, by masło i banany były dobrze rozdrobnione. Następnie mieszam łyżką. Można też użyć miksera na niskich obrotach.
    3. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Z wierzchu posypujemy grubo cynamonem, cukrem i opcjonalnie makiem.
    5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 1 godzinę, choć czasami ciasto jest gotowe wcześniej, dlatego trzeba co jakiś czas zerkać do piekarnika.
    6. Ciasto upieczone po wyjęciu z keksówki nie rozchodzi się na boki, tylko jest zwarte. Pachnie bosko.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis