Krem ziemniaczany z pomarańczą

    Krem ziemniaczany z pomarańczą

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Czy wiedzieliście, że aby zrobić subtelny, aksamitny krem, rozpływający się w gąszczu aromatów, można wykorzystać nasze polskie kartofelki? Zupa, której bazę stanowią białe warzywa: ziemniaki, por, pietruszka w połączeniu z sokiem pomarańczy i mieszanką kilku przypraw, zawróciła mi w głowie. Może konkurować z ulubioną dyniową z rozmarynem czy słodko-słonymi kremami z marchwi, cukinii czy licznych roślin bulwiastych. Spróbujcie dorzucić do wywaru ziemniaczanego skórkę i sok z pomarańczy, a nie pożałujecie eksperymentu.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średnia marchewka
    • 1/2 białej części pora
    • 1 średnia biała lub cukrowa cebula
    • 1 niewielki korzeń pietruszki
    • oliwa z oliwek lub olej ryżowy
    • ok 400 g ziemniaków
    • 1/2 jabłka (najlepiej kwaskowatego)
    • 1-1,5 litra wody lub lekkiego bulionu warzywnego
    • 1 pomarańcza (wycisnąć sok)
    • Przyprawy
    • 2 listki laurowe
    • 4-5 ziaren ziela angielskiego (najlepiej rozdrobnionego w moździerzu)
    • ok 1/2 łyżeczki przypraw: papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, biały pieprz
    • ok 1 łyżeczka kurkumy
    • sól do smaku
    • cukier lub miód do smaku (ja użyłam cukru trzcinowego)
    • Dodatkowo
    • opcjonalnie: jogurt grecki do polania zupy z wierzchu
    • kilka łyżek sezamu lub orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Marchew, por, cebulę i pietruszkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie/oleju przez kilka minut.
    2. Po chwili dorzucamy ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy. Dokładamy jabłko, pokrojone w ćwiartki wraz ze skórką.
    3. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, następnie zalewamy wodą lub bulionem warzywnym w takiej ilości, by wszystkie warzywa były przykryte.
    4. Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładki krem, uprzednio usuwając listek laurowy.
    5. Zupę z powrotem stawiamy na kuchenkę na wolny ogień i dolewamy sok z pomarańczy.
    6. Mieszamy zupę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem oraz innymi przyprawami (ja dodałam jej ostrości), chwilę zostawiamy na ogniu.
    7. Zupę przybieramy z wierzchu kleksem jogurtu lub śmietany, posypujemy sezamem lub orzechami i skrapiamy oliwą. Na końcu dodajemy szczyptę skórki z pomarańczy.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis