Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

    Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

    2polubienia
    4godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sporządzenie miodu, czy też krócej gotowanego syropu, wydaje się dziecinnie proste. Zrywamy same główki mniszka, zalewamy je wrzątkiem i po otrzymaniu naparu kwiatowego, odcedzamy go, dodajemy cukier, cytrynę wraz z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji miodu. Miód jest bardzo delikatny w smaku i idealny do słodzenia lemoniady, herbaty, kompotów czy też chrupkiej bułki na śniadanie. Ja bardzo lubię połączenie białego lub żółtego sera z miodem mniszkowym.

    mitorybka Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoiczek (ok. 300 ml)

    • 250-300 główek mniszka lekarskiego (mlecza)
    • 600 g cukru trzcinowego
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 2 kory cynamonu
    • 8-10 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
    • 800 ml wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Główki mniszka (bez łodyżek) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem lub zostawiamy na całą noc.
    2. Po upływie czasu wywar przelewamy przez sitko do garnka, dodajemy cukier, cytrynę, cynamon wraz z miętą (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu, dopóki płyn nie osiągnie gęstej konsystencji miodu (2-3 h).
    3. Miód przelewamy do słoiczków, uprzednio wyparzonych, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

    Rada:

    Szczerze zachęcam do zrobienia kilku słoiczków tego miodu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też niezwykłe właściwości prozdrowotne. W wielkim skrócie: mniszek lekarski jest pomocny w gojeniu się ran, łagodzi kaszel, oczyszcza organizm z toksyn i ma działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto jest źródłem wielu witamin i minerałów (A, C, D, z grupy B, potasu, magnezu, krzemu i żelaza). Proponuję podwoić poniższą ilość składników i od razu przygotować kilka słoików więcej miodu. Jeśli nie zjecie go od razu, to zimową porą świetnie sprawdzi się w leczeniu przeziębienia.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mi To Rybka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie