Wegański makaron z sosem serowym

    Wegański makaron z sosem serowym

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Makaron z sosem serowym w wersji wegańskiej? Bez laktozy, a smak sera dają płatki drożdżowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub online. Można ich dodać ile się chce, ale osobom początkującym z tym smakiem proponuję 2 łyżki.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
    • 1,5 marchewki, obranej i drobno pokrojonej
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 160 g orzechów nerkowca, moczonych przez 2 godziny w wodzie i odsączonych
    • 120 ml niesłodzonego mleka roślinnego (migdałowego, sojowego, ryżowego itp.)
    • 2-4 łyżek płatków drożdżowych
    • 1 łyżka soku z cytryny lub octu 5%
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 szczypta granulowanego czosnku
    • 300 g krótkiego makaronu (rurki, świderki, muszelki itp.)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Ugotować ziemniaki, marchew i cebulę do miękkości.
    2. Odcedzić i zmiksować z orzechami, mlekiem, drożdżami, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem, stopniowo dodając tyle wody aby osiągnąć kremową konsystencję.
    3. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (al dente). Odcedzić i podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis