Biszkopt z galaretką i śmietaną

    Biszkopt z galaretką i śmietaną

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty przepis na biszkopt z kremem z galaretki i bitej śmietany. Można go tym kremem posmarować po wierzchu albo przełożyć.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 26 cm

    • Biszkopt
    • 6 jaj (oddzielić żółtka od białek)
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżka octu
    • Masa
    • 2 galaretki czerwone (np.truskawkowe)
    • 1/2 litra śmietanki kremówki, schłodzonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
    2. Następnie dodawać stopniowo do białek po jednym żółtku, miksując.
    3. Wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu dodać ocet. Delikatnie wymieszać.
    4. Piec przez ok. 20 minut w 180°C.
    5. 2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. W tym czasie ubić śmietanę na sztywno.
    6. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, zacząć dodawać do ubitej śmietany kremówki i miksować. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt lub przełożyć przekrojony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis