Biszkopt z brzoskwiniami

    Biszkopt z brzoskwiniami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do tego biszkoptu możemy użyć owoców z syropu, ale także owoców sezonowych, a więc świeżych brzoskwiń.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 26 cm

    • 4 jaja (oddzielić żółtka od białek)
    • 4 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • sok i otarta skórka z cytryny
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 puszka brzoskwiń odsączonych z syropu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
    2. Ubijając, dodać do piany żółtka wymieszane z sokiem z cytryny.
    3. Wymieszać delikatnie masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny.
    4. Wylać ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
    5. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.
    6. Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis