Biszkopt makowy

    50 min

    Ten biszkopt pieczemy bez mąki, którą zastępuje mak. Gotowy można przekładać np.masą orzechową lub tylko polukrować. Przepis na masę orzechową podaję pod spodem.

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • 20 dkg maku sparzonego i dwukrotnie zmielonego
    • 1 szkl. cukru
    • 6 jaj (oddzielić żółtka od białek)
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżka mielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mak utrzeć z cukrem.
    2. Do maku dodawać stopniowo żółtka i bułkę tartą oraz migdały, stale ucierając.
    3. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli (łatwiej się ubijają).
    4. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masa makową.
    5. Wyłożyć ciasto na dużą tortownicę i piec w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
    6. Upieczony i wystudzony biszkopt można przełożyć masą i polukrować.

    Masa orzechowa:

    Kostkę masła lub margaryny utrzeć z 3/4 szkl. cukru i 25 dkg zmielonych orzechów włoskich oraz kieliszkiem rumu lub łyżką spirytusu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)