Biszkopt makowy

    Biszkopt makowy

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten biszkopt pieczemy bez mąki, którą zastępuje mak. Gotowy można przekładać np.masą orzechową lub tylko polukrować. Przepis na masę orzechową podaję pod spodem.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • 20 dkg maku sparzonego i dwukrotnie zmielonego
    • 1 szkl. cukru
    • 6 jaj (oddzielić żółtka od białek)
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżka mielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mak utrzeć z cukrem.
    2. Do maku dodawać stopniowo żółtka i bułkę tartą oraz migdały, stale ucierając.
    3. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli (łatwiej się ubijają).
    4. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masa makową.
    5. Wyłożyć ciasto na dużą tortownicę i piec w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
    6. Upieczony i wystudzony biszkopt można przełożyć masą i polukrować.

    Masa orzechowa:

    Kostkę masła lub margaryny utrzeć z 3/4 szkl. cukru i 25 dkg zmielonych orzechów włoskich oraz kieliszkiem rumu lub łyżką spirytusu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis