Biszkopt z budyniem

    Biszkopt z budyniem

    (0)
    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Prosty przepis na biszkopt z kremem budyniowym. Najpierw pieczemy biszkopt, a kiedy ostygnie wylewamy na niego krem. Proponuję przyozdobić całość wiórkami czekoladowymi lub świeżymi owocami.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 średnia blacha

    • Biszkopt
    • 4 jaja (oddzielić białka od żółtek)
    • niepełna szklanka cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 szklanka mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • Krem budyniowy
    • 2 szkl. mleka
    • 1 szkl. cukru
    • 1 cukier waniliowy (lub laska wanilii)
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    • 1 łyżka mąki
    • 1 i 1/2 kostki masła lub margaryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

      Biszkopt:

    1. Białka ubić z cukrem i odrobiną soli na sztywno. Ubijając dodać żółtka rozmącone z octem. Wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem i olej.
    2. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C.
    3. Krem budyniowy

    4. 1 i 1/2 szkl. mleka wymieszać w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym i zagotować.
    5. Budyń i mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem (1/2 szkl.) i wlać, mieszając energicznie, do gotującego mleka. Chwilę pogotować (2-3 minuty), stale mieszając, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
    6. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do masła i ucierać (np. na wolnych obrotach miksera).
    7. Wyłożyć krem na zimny biszkopt. Dekorować placek według upodobań (może być np. utarta na wiórki czekolada lub świeże owoce).
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis