Biszkopt z budyniem

    Biszkopt z budyniem

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Prosty przepis na biszkopt z kremem budyniowym. Najpierw pieczemy biszkopt, a kiedy ostygnie wylewamy na niego krem. Proponuję przyozdobić całość wiórkami czekoladowymi lub świeżymi owocami.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 średnia blacha

    • Biszkopt
    • 4 jaja (oddzielić białka od żółtek)
    • niepełna szklanka cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 szklanka mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • Krem budyniowy
    • 2 szkl. mleka
    • 1 szkl. cukru
    • 1 cukier waniliowy (lub laska wanilii)
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
    • 1 łyżka mąki
    • 1 i 1/2 kostki masła lub margaryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

      Biszkopt:

    1. Białka ubić z cukrem i odrobiną soli na sztywno. Ubijając dodać żółtka rozmącone z octem. Wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem i olej.
    2. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C.
    3. Krem budyniowy

    4. 1 i 1/2 szkl. mleka wymieszać w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym i zagotować.
    5. Budyń i mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem (1/2 szkl.) i wlać, mieszając energicznie, do gotującego mleka. Chwilę pogotować (2-3 minuty), stale mieszając, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
    6. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do masła i ucierać (np. na wolnych obrotach miksera).
    7. Wyłożyć krem na zimny biszkopt. Dekorować placek według upodobań (może być np. utarta na wiórki czekolada lub świeże owoce).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis