Słynne placki ziemniaczane Emilii

    Słynne placki ziemniaczane Emilii

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 804 osoby

    W starym stylu, zwykłe, dobre smażone placki ze startych ziemniaków z cebulą. Doskonałe z ostrym sosem i ketchupem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach
    • 1/2 średniej drobno posiekanej cebuli
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 235 ml (1 szklanka) oleju do smażenia (lub zależnie od potrzeb)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Starte na wiórki (nie na papkę!) ziemniaki wypłukać w wodzie, aż będzie przezroczysta. Odcedzić i wycisnąć do sucha. Włożyć wiórki do miski i starannie wymieszać z cebulą, mąką i jajkiem.
    2. Nagrzać około 1/2 cm oleju w dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie już porządnie rozgrzany, nałożyć warstwę ziemniaków grubości około 1 cm. Pokryć nią całe dno patelni, lub nakładać łyżką oddzielne placki. Smażyć, aż placki ładnie zbrązowieją od spodu, a następnie przewrócić na drugą stronę. Powinno to zabrać co najmniej 5 minut z każdej strony. Jeśli smaży się jeden duży placek, można go pokroić na ćwiartki, aby łatwiej odwracać.
    3. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis