Biszkopt z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką

    Biszkopt z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką

    1polubienie
    9godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekkie i proste ciasto - brzoskwinie można dowolnie wymienić na sezonowe owoce - np. truskawki albo maliny.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 25 cm

    • Biszkopt
    • do formy: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej
    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki octu
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • Poncz do biszkoptu
    • 1/3 szklanki gorącej wody
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • Masa
    • 2 łyżki żelatyny
    • 1/4 szklanki gorącej wody
    • ½ litra śmietanki 36%, dobrze schłodzonej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • puszka brzoskwiń
    • galaretka cytrynowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. tężenie  ›  Gotowe w: 9godz. 

    1. Dno tortownicy o średnicy 25 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą.
    2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier.
    3. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać i dodać do białek.
    4. Ubić wszystko razem, a na końcu dodać mąki i delikatnie wymieszać.
    5. Ciasto przelać do tortownicy i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
    6. Ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Jeden można zamrozić albo wykorzystać do innego ciasta.
    7. Wszystkie składniki ponczu wymieszać, zostawić do wystygnięcia, a następnie nasączyć biszkopt
    8. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać i zostawić do lekkiego przestygnięcia.
    9. Ubić śmietanę, a gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder i dalej przez chwilę ubijać.
    10. Pod koniec ubijania wolnym strumieniem wlać jeszcze ciepłą żelatynę cały czas miksując (żelatyna nie może być zimna, bo zrobią się z niej kluski).
    11. Masę śmietanową przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki na 60 minut, aby stężała.
    12. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki, a galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
    13. Brzoskwinie ułożyć na stężałej śmietanie, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby wszystko ładnie się 'związało'.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis