Biszkopt z truskawkami i galaretkami owocowymi

    Biszkopt z truskawkami i galaretkami owocowymi

    1polubienie
    9godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie ma nic lepszego niż domowy biszkopt ze świeżymi truskawkami i galaretką. Polecam ten sprawdzony, rodzinny przepis.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • Biszkopt
    • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 200 ml)
    • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • 2 szczypty soli
    • 1 szkl. cukru
    • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    • 6 łyżek lodowatej wody
    • skórka otarta z połowy cytryny
    • do formy: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej
    • Do dekoracji
    • 3 op. galaretki w proszku o smaku truskawkowym
    • 1 op. galaretki o smaku cytrynowym
    • 1 kg świeżych truskawek
    • 1/2 l słodkiej śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
    • 3 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. tężenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
    2. Jajka rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodać 2 szczypty soli i odstawić.
    3. Żółtka ubić z 3/4 szkl. cukru zwykłego i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    4. Robimy to bardzo dokładnie, dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody - od tego jak dobrze ubijemy masę zależy czy biszkopt będzie puszysty. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała.
    5. Ubić białka na sztywną pianę.
    6. Ubitą pianę z białek przełożyć do żółtek, jednym ruchem wsypać na to przesiane mąki i dokładnie mieszać łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę dookoła. Trzeba to zrobić starannie żeby nie było grudek.
    7. Dodać startą skórkę z cytryny.
    8. Tortownicę o śr. 32 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką.
    9. Wylać ciasto do tortownicy i piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
    10. Po upieczeniu, biszkopt zostawić do całkowitego wystudzenia a następnie przekroić na dwie równe połowy.
    11. Rozpuścić 2 galaretki truskawkowe w 0,5 l gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Trzecią truskawkową i cytrynową rozpuścić, każdą osobno, w normalnej ilości wody czyli po 0,5 l.
    12. Jeden blat przekrojonego biszkopt włożyć do tortownicy, w której się piekł i nasączyć go połową przestygniętej, cytrynowej galaretki. Drugą połowę biszkopta możemy użyć na inne ciasto. Resztę cytrynowej galaretki wymieszać z tą jedną galaretką truskawkową.
    13. Truskawki opłukać, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.
    14. Ubijać dobrze schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodać ją do jeszcze płynnych galaretek.
    15. Do masy dołożyć ok. 1/3 pokrojonych truskawek, wymieszać i wyłożyć masę na biszkopt.
    16. Wstawić formę do lodówki aby całość stężała.
    17. Na wierzchu zastygniętej masy ułożyć gęsto resztę truskawek i zalać je tężejącą mieszanką galaretki truskawkowej i cytrynowej.
    18. Wstawić do lodówki na całą noc aby całość dobrze zastygła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis