Biszkopt za galaretką i rabarbarem

    Biszkopt za galaretką i rabarbarem

    1polubienie
    3godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Puszysty, lekki biszkopt z kwaskową, rabarbarową galaretką i z rabarbarem.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża tortownica

    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 200 g cukru
    • 200 g mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • Wierzch
    • 2-3 łodygi rabarbaru
    • 100 g cukru
    • 100 ml wody
    • 1,5 galaretki rabarbarowej (może też być inny kwaskowy smak)
    • Do wysmarowania formy
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka tartej bułki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Jajka wbić do miski, dodałać cukier.
    2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem i solą i mąką ziemniaczaną.
    3. Jajka z cukrem ubić na gładką masę - kogel mogel, dodać mąki z solą i delikatnie ale dokładnie wymieszać całość.
    4. Tortownicę o średnicy 32 cm wysmarować masłem i wysypać cienko tartą bułką.
    5. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
    6. W tym czasie rabarbar obrać ze skórki i pokroić w talarki.
    7. Przełożyć do rondelka, podlać 100 ml wody, dodać 100 g cukru.
    8. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż rabarbar będzie miękki - około 10 minut. Odcedzić i odstawić aby ostygł.
    9. Rozpuścić galaretki w wodzie i dodać przestygnięty rabarbar, wymieszać całość. Odstawić aby ostygła, ale nie całkowicie stężała.
    10. Przestudzoną i zastygającą galaretkę z rabarbarem wlać na wierzch biszkoptu i równomiernie rozprowadzić.
    11. Włożyć biszkopt do lodówki na około 2-3 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis