Fasolowa

    Fasolowa

    3polubienia
    9godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Fasola nie dość, że jest bardzo sycąca, ale przede wszystkim zdrowa. Ta wersja fasolowej jest jedną z moich ulubionych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g fasoli wcześniej zamoczonej na noc
    • olej do smażenia ( rzepakowy )
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 laski selera naciowego, obranego i pokrojonego
    • 5 dużych pieczarek, posiekanych
    • 1 łyżka rozmarynu
    • 1 łyżeczka lubczyku
    • 2 łyżki cząbru
    • 4 ziela angielskie
    • 2 liście laurowe
    • 2/3 łyżeczki sosu sojowego
    • sól do smaku
    • pieprz
    • papryka słodka wg uznania( około łyżeczki )
    • 1 lub 1,5 łyżeczki majeranku
    • 2 marchewki, pokrojone
    • przecier pomidorowy
    • 3 ząbki czosnku
    • papryka pikantna wg uznania
    • 1 pęczek pietruszki, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. Fasolę wcześniej zamoczoną wrzucam do gotującej się wody.
    2. Cebulę, seler naciowy, oraz pieczarki smażę na rozgrzanym oleju.
    3. Fasolę gotuję około godziny i dodaję cebulę, pieczarki, seler, oraz przyprawy, troszkę majeranku.
    4. Wrzucam marchew, dodaję przecier.
    5. Pod koniec gotowania dodaję czosnek oraz resztę majeranku.
    6. Siekam papryczkę chili i podaję osobno by każdy mógł sobie dodać wg uznania.
    7. Smacznego.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Wegetrianizm i mój świat

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    zupa pyszna..nie dodałam tylko cząbru i rozmarynu bo nie przepadam za tymi przyprawami. - 13 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis