Krem z brokułów Kachuny

    Krem z brokułów Kachuny

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Może i zdjęcie nie oddaje smaku tej pysznej zupy, ale mogę zapewnić, że (co jest dla mnie ważne) dzieciom smakowała, a jeśli chodzi o zupy to ich gusta są bardzo wygórowane:) Trafić w podniebienie zwłaszcza syna graniczy z cudem. Na samo słowo zupa zaczyna się marszczyć. A jednak po raz kolejny udało się. Tak więc bez wahania mogę polecić waszym dzieciom. Oczywiście dorosłym też, ale Was nie trzeba namawiać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 ziela angielskie
    • 1 liść laurowy
    • 2,5 łyżeczki soli
    • pierz kolorowy wg uznania
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 3 duże marchewki
    • kawałek pora
    • kawałek selera
    • 4 ząbki czosnku
    • 800 g brokułów, najlepiej bez łodygi
    • 1 duża łyżka masła
    • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
    • pietruszka
    • grzanki z chleba razowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Zagotować 1,5 do 2 L wody, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
    2. Warzywa (marchew, seler, por) umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować około 10 minut.
    3. Czosnek rozgnieść, brokuł rozłożyć na małe różyczki. Dodać do zupy wraz z łyżką masła. Gotować około 6-8 minut, aż zmięknie.
    4. Gdy wywaru jest za dużo można odlać, zamknąć w słoiku na gorąco, z pewnością się przyda. Wszystko miksujemy na papkę, dodajemy olej, mieszamy.
    5. Podajemy z pietruszką i grzankami. Smacznego.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Wegetrianizm i mój świat

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis